Anti-Lag System

Anti-Lag Sistemi Nedir?

Anti Lag, turbo gecikmesini ortadan kaldırmak için kullanılan bir sistemdir. Genellikle ralli arabaları için düşük motor devrinde bile turboyu tam hızda döndürmek için tasarlanmıştır. Aynı zamanda sürücünün virajlarda ve vites değişimleri arasında anında güce sahip olduğu anlamına gelir. Günlük hayatta otomobillerde turbo gecikmesini azaltmak için akü tarafından çalıştırılan elektrikli rotorlar kullanılıyor. Ancak bu elbette ki ralli araçları ve WRC araçları için pek yeterli olmuyor. Şimdi bu bilgiler ışığında Anti-Lag sistemi ne anlama gelir kapsamlı bir şekilde irdeleyelim.

Rallideki Turboların Tarihi

Anti-Lag’in ne olduğunu cevaplamadan önce geçmişe gidelim. Çoğumuzun bildiği gibi turbo şarj, Audi Quattro ile 1980'lerin başına kadar gerçekten bilinmiyordu. Dört tekerlekten çekişli ralli arabalarının piyasaya sürülmesi 2wd ralli arabalarına göre yere daha fazla güç verilmesini sağladı. Bu sayede turbo şarj cihazının bilinirliği artmış oldu.

Bir turbo şarj cihazı, daha küçük bir motorun daha büyük bir motorun gücünü ve torkunu üretmesini sağlayan çok ustaca bir kit parçasıdır. Turbo bunu havayı sıkıştırarak ve onu motora zorlayarak destek yapar. Yerden ve ağırlıktan tasarruf etmek için harika bir sistemdir. Anti-lag olmadığında turbo gecikmesi yaşanmaktadır.

Turbo Lag Nedir?

Maksimum güç sağlamak için egzoz gazlarının turbo şarj cihazını döndürmeye devam etmek için motoru büyük bir güçle terk etmesi gerekir. Bir ralli sürücüsü ayağını gazdan çektiğinde motor devri düşer. Bu, motordan çıkan gazın düştüğü ve turbonun yavaşladığı anlamına gelir. Ardından, ralli sürücüsü ayağını gaz pedalına geri koyduğunda turbo şarjın yeniden devreye girmesi birkaç saniye sürüyor. Turbonun boost üretmeye başlaması için geçen süreye turbo gecikmesi denir.

Anti-Lag Sistemi Nasıl Çalışır?

Yaygın olarak ALS olarak bilinen bir gecikme önleme sistemi, turbo gecikme adı verilen sistemi azaltarak turbo şarjlı motorların performansını en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmış bir bileşen sistemidir. Bu teknoloji 80'lerden beri vardır ancak günümüzde küçültülmüş ve güçlendirilmiş motorlar çağında bilinirliği ve performansı daha da artmıştır.

Turbo lag, bir turbo şarj içindeki dönen bileşenlerin ataleti nedeniyle gaz kelebeği tepkisinin olumsuz etkilendiği bir olgudur. Gaz pedalına basılması ile turboşarjdan elde edilen ekstra güç artışı arasında bir gecikme vardır. Bu gecikme tüm turbo şarjlarda mevcuttur, ancak turbo şarj ne kadar büyükse, o kadar fazla turbo gecikmesi olacaktır.

Gecikme önleyici sistem, turbo şarjın türbin muhafazası içindeki yakıt ve havayı kasıtlı olarak yakarak çalışır. Sistem, mahfazaya ilave yakıt eklenmesini kontrol eder ve karışımı tutuşturmak için çevredeki bileşenlerin sıcak sıcaklıklarına dayanır. Bu yanma, motor önemli egzoz akışları oluşturmadığında bile türbinin dönmesini sağlamak için gerekli kuvveti sağlar. Sonuç olarak, turbo şarj, egzoz akışının miktarından bağımsız olarak her zaman döner ve faydalı miktarda takviye üretir.

Anti-Lag Valfi Nasıl Çalışır?

Gecikme önleyici valf, türbin hızını korumak, vites değiştirme ve yavaşlamadaki gecikmeyi ortadan kaldırmak için bir araç sağlar. Bu, turbodan gelen şarjlı temiz havanın potansiyel olarak zarar verici gaz kelebeği tabanlı geç yanma olayı tarzı anti olmadan turboşarjın daha güvenli bir şekilde sarılmasına izin vermek için gaz kelebeği düşük açılma açılarındayken egzoz manifoldu ön turbosuna güvenli bir şekilde yönlendirilmesine izin vererek elde edilir. ALV valfi aktif olduğunda, takviye basıncı motorun etrafından (içinden geçmek yerine) egzoz manifolduna yönlendirilir. Yakıt ve ateşleme stratejileri (ECU'dan) ile birleştiğinde, turbo hızı korunur ve daha da önemlisi, gaz kelebeği tekrar açıldığında kullanılabilir bir takviye hazırdır. ALV, 40 mm'lik bir valf çapına, sızdırmaz çift odalı tasarıma sahip amaca yönelik tasarlanmış bir aktüatör muhafazasına ve üst bağlantı noktası birincil kontrol bağlantı noktasına sahiptir.

Anti-Lag ile 2 Fazlı Motor Sistemi Arasındaki Fark Nedir?

Yukarıda açıkladığımız gibi anti-lag bir turbo şarjı veya bir turbo şarj setini makarada tutmak ve tüm beygir gücünü üretmeye hazır tutmak için yakıt ve havayı egzoz sistemine boşaltır. 2 fazlı motor ise yalnızca ikincil bir devir sınırlayıcıdır. Biri redline'dan daha düşük bir başlatma devri limitinde iken diğeri ise vites büyütme yüksek devir limitinde olmak üzere iki devir limiti vardır.2 fazlı motor sistemi fırlatma devir sınırını neredeyse süresiz olarak tutabilir ve turbo şarjı makarada tutabilir.