Wat is een anti-lagsysteem?
Anti Lag is een systeem dat wordt gebruikt om turbolag te elimineren. Meestal ontworpen voor rallyauto's om de turbo op volle snelheid te laten draaien, zelfs bij een laag motortoerental. Het betekent ook dat de bestuurder direct vermogen heeft door bochten en tussen het schakelen door. In het dagelijks leven worden elektrische rotoren aangedreven door batterijen in auto's gebruikt om turbovertraging te verminderen. Voor rallyauto's en WRC-auto's is dit natuurlijk niet genoeg. Laten we nu, in het licht van deze informatie, op een alomvattende manier onderzoeken wat het Anti-Lag-systeem betekent .
De geschiedenis van turbo's in rally's
Voordat we antwoorden op wat Anti-Lag is, gaan we terug in de tijd. Zoals de meesten van ons weten, was turbolading pas in het begin van de jaren tachtig bekend bij de Audi Quattro. De introductie van rallyauto's met vierwielaandrijving bracht meer kracht op de grond dan 2wd-rallyauto's. Op deze manier is de bekendheid van de turbocompressor vergroot.
Een turbocompressor is een zeer ingenieus onderdeel waarmee een kleinere motor het vermogen en koppel van een grotere motor kan produceren. De turbo doet dit door lucht samen te persen en in de motor te persen. Het is een geweldig systeem om ruimte en gewicht te besparen. Als er geen anti-lag is, is er een turbo-lag.
Wat is Turbolag?
Om maximaal vermogen te leveren, moeten de uitlaatgassen met grote kracht de motor verlaten om de turbocompressor te blijven draaien. Wanneer een rallyrijder zijn voet van het gaspedaal haalt, daalt het motortoerental. Dit betekent dat het gas dat uit de motor komt daalt en de turbo vertraagt. Wanneer de rallyrijder zijn voet weer op het gaspedaal zet, duurt het enkele seconden voordat de turbocompressor weer inschakelt. De tijd die de turbo nodig heeft om boost te produceren, wordt turbolag genoemd.
Hoe werkt het Anti-Lag-systeem?
Een anti-lagsysteem, algemeen bekend als ALS, is een systeem van componenten dat is ontworpen om de prestaties van turbomotoren te maximaliseren door de zogenaamde turbolag te verminderen. Deze technologie bestaat al sinds de jaren 80, maar tegenwoordig, in het tijdperk van verkleinde en aangedreven motoren, zijn de populariteit en prestaties nog meer toegenomen.
Turbolag is een fenomeen waarbij de gasrespons negatief wordt beïnvloed door de traagheid van de roterende componenten in een turbocompressor. Er is een vertraging tussen het indrukken van het gaspedaal en de extra vermogensboost van de turbocompressor. Deze vertraging is aanwezig op alle turboladers, maar hoe groter de turbo, hoe meer turbovertraging er zal zijn.
Het anti-lagsysteem werkt door opzettelijk brandstof en lucht te verbranden in de turbinebehuizing van de turbocompressor. Het systeem regelt de toevoeging van extra brandstof aan de behuizing en vertrouwt op de hoge temperaturen van de omringende componenten om het mengsel te ontsteken. Deze verbranding levert de kracht die nodig is om de turbine te laten draaien, zelfs wanneer de motor geen significante uitlaatgasstromen genereert. Als gevolg hiervan draait de turbocompressor altijd en produceert hij een nuttige hoeveelheid boost, ongeacht de hoeveelheid uitlaatgas.
Hoe werkt de anti-lag-klep?
De anti-vertragingsklep biedt een middel om de turbinesnelheid te handhaven, waardoor vertraging bij het schakelen en vertragen wordt geëlimineerd. Dit wordt bereikt door toe te staan dat geladen verse lucht van de turbo veilig naar het pre-turbo uitlaatspruitstuk wordt geleid wanneer de gasklep onder lage openingshoeken staat, zodat de turbocompressor veiliger kan worden opgerold zonder de potentieel schadelijke op gas gebaseerde naverbrander-achtige anti. Wanneer de ALV-klep actief is, wordt de vuldruk rond de motor (in plaats van erdoor) naar het uitlaatspruitstuk geleid. Gecombineerd met brandstof- en ontstekingsstrategieën (van de ECU), blijft de turbosnelheid behouden en, belangrijker nog, een bruikbare boost is direct beschikbaar wanneer het gaspedaal weer wordt geopend. De ALV heeft een klepdiameter van 40 mm, een speciaal gebouwde actuatorbehuizing met een afgedicht ontwerp met twee kamers en een primaire besturingspoort aan de bovenzijde.
Wat is het verschil tussen anti-lag en 2-fasen motorsysteem?
Zoals we hierboven hebben uitgelegd, loost anti-lag brandstof en lucht in het uitlaatsysteem om een turbocompressor of een turbocompressor op de spoel te houden en klaar te houden om alle pk's te produceren. Een 2-fasen motor is slechts een secundaire snelheidsbegrenzer. Er zijn twee toerentallimieten, een bij een start-toerenlimiet die lager is dan de rode lijn en de andere bij een hoog toerental opschakelen.Het 2-fasen motorsysteem kan de start-toerentallimiet bijna voor onbepaalde tijd vasthouden en de turbocompressor op de haspel houden.